Pápa Göngyvér

  Pápa Göngyvér

  Gerincjóga, Mobility, Fasciális anatómia

  Biography:

  “Ma is tisztán emlékszem az első gyakorlásomra, alig tudtam valamit rendesen megcsinálni, nem voltam hajlékony, nem tudtam fejenállni, mégis imádtam. Ez a bizonyos első jógaóra 15 évvel ezelőtt volt (nanáhogy a Mandalában), akkoriban első éves egyetemista voltam, és amint megkaptam az első havi ösztöndíjam, visszamentem és vettem egy korlátlan bérletet. Azóta jógázom rendszeresen.  

  A jóga az egyetlen olyan szenvedélyem, ami már 15 éve folyamatosan inspirál, megújulásra és tanulásra késztet. A jógában talán az a legjobb, hogy sosincs vége, nem lehet megtanulni, éppen ezért megunni sem. A második legjobb talán az, hogy nem kell hozzá semmilyen  különleges tudás vagy tulajdonság, nem kell erő, sem hajlékonyság, türelmes gyakorlással eljuthatsz szinte bárhová.

  A napi gyakorlásom lényegében az astanga, amit saját magamra szabok minden gyakorlással. Volt idő, hogy nagyon szigorú voltam a gyakorlásomban, de minél többet tanultam, annál kevésbé hittem a mindenkire érvényes szabályokban. A gyakorlásom sokkal szabadabb, az oktatásom személyre szabott lett. Az óráimon is ezt a szemléletmódot igyekszem továbbadni: a jóga nem egy szigorú szabályrendszer, nem csupán edzés vagy gyakorlatsor, inkább figyelem, légzés, fizikai és szellemi fejlődés, egy erősődő belső hang, útkeresés.”